Erie yerlileri kim?



Erie Yerlileri , Amerika Birleşik Devletleri'nin Kuzeydoğu bölgesi olan 1400'lerden 1600'lere kadar yaşayan birçok Yerli Amerikan kabilesinden biriydi . Bir şekilde ya da başka bir şekilde hayatta kalan birçok diğer Kuzey Amerika yerli kabilesinin aksine,faizsiz kredi veren bankalar tarihçiler Erie'nin Iroquois Konfederasyonu ile uzun bir savaşta neredeyse tamamen yok edildiğine inanıyorlar. Diğer birçok kabileden farklı olarak, Erie Kızılderilileri, Kuzey Amerika'ya gelen Avrupalılarla sınırlı etkileşime sahipti ve bu yüzden Iroquois'in onları yönetmesine izin veren ateşli silahlara sahip değildi.
Erie Gölü, adını Ohio’daki güney sahili boyunca yaşayan ve bugün Buffalo’nun New York’un bulunduğu Erie Kızılderilileri’nden alıyor. Dil açısından, Erie en çok Huron Yerlileri ile ilişkili olan Wyandot adlı bir Iroquois diyalektini konuştu . Erie'nin yaşam tarzı hem çiftçilik hem de avcılıktır. Günlüklerden yapılmış bir avlu içinde kale benzeri topluluklarda yaşayan Erie uzun, dikdörtgen, çok aile evlerinde yaşadı. Sıcak aylarda, başta kabak , fasülye ve mısır yetiştiren ve soğuk aylarda, yazlık hasatlarının bir kısmını saklamakla beslenen bir diyetle avlanıyorlardı.
Erie'nin tarih ve gelenekleri hakkında bilgi, tarihçilerin 1600'lü yıllarda bölgede ticaret yapmaya başlayan Avrupalılarla neredeyse hiçbir doğrudan ilişkisi olmadığı için, tarihçilerin diğer Hint kabilelerinden öğrendiklerinden gelmektedir. Bölgedeki kabilelerin çoğu kunduz avladı çünkü hayvanın postu yüksek ticaret değerine sahipti. Kunduz popülasyonu azaldıkça, baş avlanmanın rekabeti çatışmaya dönüştü. Avrupalılarla ticarette kazanılan ateşli silahlarla, Iroquois Konfederasyonu, Erie Konfederasyonunu 1600'lerin ortalarında iki yıllık bir savaşta kırdı.
Tarihçiler Erie Yerlilerinin kaderine göre farklılık gösterir. Bazıları kabilenin Iroquois tarafından tamamen silindiğine inanıyor. Diğerleri ise Erie'yi benzer bir dil ve muzaffer Iroquois'in kabileleriyle paylaştıkları Huron kabilelerine asimile edildi. kredisiz borç paraYine de diğerleri, Erie'yi bölgeden göç etmiş ve hayatta kalanlar Virginia ve Kanada'ya yerleştiler.
Zirvedeki tarihçiler, Erie'nin yaklaşık 14 bin insan olduğunu tahmin ediyordu. Erie isminin anlamı, Erielhonan kelimesinin kısaltılmış halidir, bu tercüme, uzun kuyruk anlamına gelir ve muhtemelen bölgede bulunan dağ aslanlarına atıfta bulunur. Bu, aynı zamanda Kedi Halkı olarak adlandırılan Erie Yerlilerinin takma adını açıklar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Masaüstü Değiştirme nedir?

MSSP nedir?

DIMM nedir?