DIMM nedir?



Çift hatlı bellek modülü anlamına gelen DIMM, Pentium veya daha yüksek bilgisayarlarda kullanılan bir bilgisayar belleği türüdür . Bir DIMM, dört ya da dokuz (eşlikli) senkronize dinamik rasgele erişimli bellek (SDRAM) ya da her bir tarafta çift veri hızı (DDR) SDRAM yongalarını tutan küçük bir baskılı devre kartından oluşur .Pinlerin bağlantı kenarı anakart üzerindeki bir sokete takılır ve bir kerede işlemciye 64 bit iletir. DIMM'ler, 64 bit olmayan kolay kredi veren bankalareşlik eden hata düzeltme kodu (ECC) modüllerinde veya parite ile birlikte 72 bit modüllerde gelebilir. Birkaç DIMM türü mevcuttur; bununla birlikte, üç ana tip SDRAM, DDR SDRAM ve DDR2 SDRAM'dır. DIMM'ler, daha eski SDRAM için 64 Megabayt (MB) ile DDR2 RAM modül başına 128 Gigabyte (GB) veya daha büyük boyut aralığındadır.
Farklı DIMM türlerinden 168 pimli SDRAM, orijinal DIMM olarak bilinir ve 133 Megahertz'e (MHz) kadar veri ve saat hızlarına sahipti. Bu modüllerin her iki tarafında bir çentik ve bağlantı kenarındaki iki çentik vardı. 184 pimli DDR ve 240 pimli DDR2 bellek, her iki tarafta iki çentik ve bağlantı kenarı boyunca bir çentik ile benzer bir mimariyi paylaşır. DDR belleğin saat hızı 200 MHz'e kadar ve SDRAM veri hızlarını ikiye katlıyor. DDR2 belleğin saat hızı 200 MHz'e kadar ve veri SDRAM'i dört kat artırıyor. Diğer tipler DDR3 bellek, daha hızlı ve daha pahalı çeşitlilik ve dizüstü bilgisayarlar için SO-DIMM'leri içerir.
2000 yılı civarında, DIMM'ler Pentium bilgisayar sistemlerinde bilgisayar bellek standardı olarak SIMM'leri veya tek satır içi bellek modüllerini değiştirmişti. Pentium PC'nin 64-bit veri yolunu tam olarak kullanmak için çiftler halinde 16-bit veya 32-bit veri yolları içeren ve çiftler halinde gerekli olan SIMM'lerden farklı olarak, tek bir DIMM'in veri aktarım hızı Pentium işlemcisinin veri yolu genişliğine uyar. mükemmel, böylece çiftlere olan ihtiyacı ortadan kaldırır.
İki tür bilgisayar belleği arasındaki diğer bir fark, bağlantı kenarlarının çalışmasında yatmaktadır. Bir DIMM noktasının her iki tarafının bağlantı kenarları, elektrik sinyallerine farklı tepki veren farklı devrelere işaret eder. Bu, işlemciye çok sayıda iletişim hızlı kredi veren bankalarhattı mümkün olduğundan, bir bilgi işlem sistemine daha fazla güç katmaktadır. Diğer yandan, bir SIMM , modülün her bir tarafında aynı konektörleri taşır ve bir iletişim hattını işlemciye yönetebilir.
DIMM'leri kurmak oldukça kolay bir işlem olmasına rağmen, DIMM bellek tipleri birbiriyle değiştirilemez. DIMM'leri değiştirmeden veya bellek yükseltmeleri yapmadan önce, tipi doğrulamak için daima anakart veya PC kılavuzlarına bakın. Önce bilgisayarı kapatın ve fişini çekin. Çantası çıkarın ve anakarttaki bellek yuvalarına bakın. DIMM yuvaları genellikle siyahtır ve işlemciye yakındır. Metal bir nesneye dokunarak ekstra statik elektriği çözünüz.
Ardından, ejektör klipslerini “aşağı” konuma getirin. Pim ile doğrudan temastan kaçınmak için bellek modülünü kenarlardan tutarak, bağlantı kenarındaki çentikleri yuvadaki tuşlarla aynı hizaya getirin. Modülü tıklayana kadar yerine bastırın ve her iki ejektör de modüle takılır. Bilgisayarın kapağını yerine takın, kabloları yeniden bağlayın ve bilgisayarı açın. Çoğu durumda, sistem yeni belleği tanımalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Masaüstü Değiştirme nedir?

MSSP nedir?